top of page
Etsi
Writer's picturePetri Rajamäki

Hatsapuri ja kasviskeitto herkkusienillä

Reseptit on sijoitettu blogin loppuun. Lopusta löydät myös tämän reissun videolinkin Poikkea Polulta YouTube kanavalla.


Helmikuun alun kuvauspäivä tarjosi kaikkea mahdollista. Lähdimme aamulla kahdeksan jälkeen Espoosta kohti Lohjaa, edessä oli kiva retkikuvaus ja kokkauspäivä. En muista yhtään reissua, missä emme olisi matkalla huomanneet, että jotain pientä puuttuu. Niin puuttui nytkin, vegaaninen juusto ja voi. Kasvisöljyä meillä oli. Tarkoituksena oli valmistaa Hatsapurit kahtena eri versiona, joista toinen on vegaaninen.




Rekka poikittain, sinne jäi voit ja juustot....


Päätimme poiketa Lohjan ABC:lle, jonka sisäänajotiellä kuitenkin totesimme, että rekka oli mäessä poikittan ja tässä menisi odottaessa puoli päivää, joten päätimme jatkaa matkaa ja selvitä vain vegaanisella versiolla.


Koska pakkasta oli 14 astetta, jaoimme päivän niin, että teimme ruokien esivalmistelut ensin mökillä. Käytännössä se tarkoitti vain sipulien ja herkkusienien pilkkomista sekä osan hatsapurien paistamista, koska Hanna oli tehnyt Hatsapurin taikinan edellisenä iltana kotona.




Pakkanen ei puraissut kaasua, eikä meitä


Jännitimme vähän Trangian ja kaasun toimintaa pakkasesta johtuen, mutta pelko osoittautui täysin turhaksi. Neuvoisin silti tarkistamaan aina ns. talvikaasun toiminnan, ainakin ennen pidempiä reissuja. Keitin oli meillä nyt päällä noin tunnin samalla Jetboil -kaasulla. Hyvin toimi ja riitti.


Ruskistimme ja kuulotimme sipulit ja sienet kevyesti, jonka jälkeen vettä kattilaan, mausteet asteittain mukaan ja odottamaan. Keitosta tuli tosi hyvää. Samoin Hatsapuri oli tosi maistuvaa. Retken kruunasi hyvistä pavuista jauhettu ja keitetty kahvi. Emme selvinneet ilman pullaa nytkään. Totesimme, että vaellus ja retket ovat niitä kohtia, jolloin kalorit voi unohtaa. Melkein useimmin pitää miettiä, mistä niitä kaloreita saa tarpeeksi. Nautimme Runebergin tortut hyvällä omalla tunnolla.




Drone ei sitten vaan suostunut nousemaan


Ne kommellukset päättyivät siihen, että drone ei lähtenyt lentoon. Ei millään. Yksi moottori ilmoitti vikatilaa. Tein mökillä päivitykset ohjelmistoihin ja kopteriin. Avot, sehän toimi ja lähti lentoon. Saimme sittenkin kymmenen minuutin videon dronella tallennettua hienosta talvipäivästä! Siitä on myös pieni pala YouTube videossa.


Dronekuva paljasti taas, miten kaunis maa meillä on. Varsinkin nyt, kun lumi on pukenut puut ja metsät sekä vesistössä on vielä jäät.


Kyllä taas akut latautuivat ja mieli kirkastui. Vaikka talviretkeilysä on omat haasteensa, on lopputulos kuitenkin aina plussan puolella. Tämä reissu sisälsi vähän enemmän reseptejä ja valmistelua, mutta osaamme me laiskojakin olla. Joskus valmisruoka ja pussikeitto on enemmän kuin gourmeeta pitkän vaelluspäivän jälkeen.




Alla taas somelinkkimme ja Hannan tekemät reseptit:


Herkkusienikeitto 3-4:lle

6 dl kasvislientä

2 rkl oliiviöljyä

2 dl kauraruokakermaa

1 salottisipuli

2-3 valkosipulinkynttä

450 g ruskeita herkkusieniä tai metsäsieniä

1 tl misotahnaa

Mustapippuria myllystä

(½ tl valkopippuria)

1 laakerinlehti

½ tl rosmariinia

tuoretta persiljaa

Kuumenna öljy trangiassa ja kuullota sipuli, sekä valkosipuli keskilämmöllä pehmeäksi. Lisää sitten sienet, misotahna, puolet persiljasta, rosmariini sekä laakerinlehti ja kypsytä kunnes sienet ovat lähes pehmenneet. Mausta pippurilla. Kaada kasvisliemi (tai vesi + fondi) kattilaan kiehumaan pienelle lämmölle ja pidä se hiljalleen kiehuvana noin vartti. Lisää lopuksi kaurakerma, anna porista vielä muutama minuutti ja nauti vasta paistetun hatsapurin kera.

Retkileipäset hatsapuri-taikinasta (n. 3 kpl)

1 dl kauramaitoa

100 g kreikkalaistyylistä kasvipohjaista jugurttia

1/2 pss kuivahiivaa

1/2 tl suolaa (lisää päälle hieman sormisuolaa halutessa)

5 dl vehnäjauhoja

2 rkl öljyä


Yhdistä maito ja jugurtti kattilaan ja lämmitä kädenlämpöiseksi vesihauteessa. Lisää hiiva ja jauhot, sekoita ja lisää lopuksi suola ja öljy. Vaivaa taikinaa 5 min ja siirrä peitetty taikinakulho kohoamaan jääkaappiin yöksi. Vaivaa taikinaa uudelleen seuraavana päivänä noin 5 min ja erottele taikinasta kolme saman kokoista palloa. Taputtele palloista ohuita kiekkoja ja paista tilkassa öljyä kunnes leivät ovat kauniin kullanruskeita molemmilta puolin. Tarjoile keiton lisukkeena.


37 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page