top of page
Etsi
  • Writer's picturePetri Rajamäki

Älä suunnittele – aloita!

Päivitetty: 15. elok. 2022

Hyvää uutta vuotta! Otsikko on provosoiva, mutta myös totta. Totta kai pitää aloittaa ja suunnitella, mitä sitten teetkin vakavammin.


Kotkakuva Pohjois-Suomesta
Maakotka Pohjois-Suomessa

Aloittamisen haaste tai mahdollisuus


Retkeily, vaellus, luontokuvaaminen, tipaton ja laihduttaminen. Siinä muutamia asioita, jotka olen kuullut, että joku meistä aikoo aloittaa uuden vuoden kunniaksi. Uusi vuosi on lupausten aikaa. Joku on suunnitellut asiaa jo puoli vuotta, joku viimeiset kaksi viikkoa. Samalla jokaisen mieleen nousee syyt ja epäilyt, miksi homma ei tule toimimaan tai miksi en saa aikaan; työtilanne, muut harrastukset, sää, oikeiden välineiden puute...on olemassa lukuisia syitä, osa oikeita ja osa tekosyitä. Ainakin itseni kohdalla.

Siispä neuvoni on otsikon mukaisesti - älä suunnittele, vaan ala tekemään.


Kaiken menestymisen ja tekemisen takana osa on arkista tekemistä


Puhuin juuri erään erittäin menestyneen suomalaisen kirjailijan kanssa, jonka eri teoksia on myyty vähintään kymmeniä tuhansia ympäri maailman. Puhuimme tekemisen kestävyydestä, jaksamisesta ja aloittamisen vaikeudesta tai helppoudesta.

Totesimme, että on helppo mennä siihen ansaan, että kaikkea on suunniteltava hyvin, ennen sen aloittamista. Se tarjoaa myös mainion tekosyyn olla aloittamatta jotain, kuten retkeily tai vaellus tai luontokuvaaminen. Puhun samalla myös näiden harrastusten jatkamisesta, jos ne ovat olleet vähemmällä tai tauolla. Koitan kannustaa ja antaa uskoa, että sinulla syntyy kipinä ja nopeasti huomaat olevasi suorastaan liekeissä. Koska pidän listoista, julkaisen tähän blogin loppuun oman listan vinkeistä, jotka ovat saaneet minut liikkeelle ja toteuttamaan asioita. Siihen asti, kunnes pääsen taas pidempien ja suurempien seikkailuiden pariin, aion jatkaa tätä mallia. Keväälle ja kesälle on suunnitteilla paljon, retkeilyä ja kuvausreissuja niin patikoiden, pyöräillen kuin kanootillakin, joka on minulle täysin uusi juttu, muutamaa kokeilua lukuun ottamatta. Oma listani, jota toistan myös itselleni:

  • Aina ei ole pakko lähteä kauas. Oma asuinpaikkani on Espoo, joka saattaa tuntua vain betoniselta tai lähiöiden täyttämältä suurkaupungilta. Näin ei ole, useimmalla meillä on Espoossa metsä tai luonto ihan satojen metrien tai muutaman kilometrin päässä. Eikä kohteen tarvitse aina olla Nuuksio. Se voi olla oma takapiha (jos sellainen on) tai lähin nuotiopaikka, jossa testissä voi olla oma retkikeitin tai Trangia. Tein oman Muurikka Lettupannun rasvanpolton takapihalla juuri risukeittimen avulla. Ei muuten paras kokemus, mutta tulipahan testattua, tästä myöhemmin lisää.

  • Harjoittele patikointia tai hiihtovaellusta lähimetsässä, myös silloin, kun et jostain syystä kauemmas pääse. Testaa kenkien sisäänajoa, vaatteiden säänkestoa, pukeutumista tai peruserätaitoja mahdollisuuksien rajoissa. Valmiutesi ja uskosi pidemmälle reissulle kasvaa kohisten ja kynnys lähtemiseen madaltuu.

  • Aina ei tarvitse kuvata sillä parhaalla ja raskaimmalla järjestelmäkameralla tai objektiiveilla. Meillä suurimmalla osalla mukana on puhelin, jolla saa tänä päivänä suorastaan loistavia kuvia. Tiedän lukuisia ihmisiä, joilla on Instagramissa ja sosiaalisessa mediassa kymmeniä tuhansia seuraajia ja he kuvaavat vain puhelimella.

Ilon ja ulkoilun täyttämää uutta vuotta sinulle, kiitos kun luit tämän loppuun. Voit seurata retkiäni ja kuvaamista sosiaalisen median kautta, jossa voimme myös käydä keskustelua aiheeseen liittyen. Linkit löydät näitä sivuiltani.


Petri

17 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page